Quan els pares pinten l’aula

Heus aquí una manera de fer que pot sorprendre els mediterranis. Per una banda Noruega té un estat del benestar immens, que procura evitar l’exclusió social dels ciutadans i acompanyar-los en les èpoques de més vulnerabilitat. Però per l’altra també es promou la iniciativa individual, i que cadascú es responsabilitzi de la seva part. Al cap i a la fi l’administració pot fer passar sovint la llevaneus pels carrers de la ciutat, però per obrir camí fins a la porta de casa cal que cada veí agafi la seva pala.

L’escola de Sjetne, a Trondheim, té una ala força vella que es destina als alumnes de secundària obligatòria. Els pares de primer any es van reunir diverses vegades amb el director i l’ajuntament, però va quedar clar que les feines de rehabilitació es durien a terme al cap de dos anys, quan els seus fills ja haurien deixat l’escola.

La solució dels pares va ser organitzar-se per pintar i arreglar els mateixos les aules de l’escola. La llengua noruega té fins i tot una paraula per això, dugnad, un esforç cooperatiu on tothom treballa gratuïtament en benefici de la comunitat. Al final es van fer servir 200 hores dugnad de feina i 100 litres de pintura, i els nens també hi van participar.

Preguntada pel motiu de la seva acció, una mare va declarar al diari Adresseavisen: “Naturalment és l’Ajuntament de Trondheim qui és el responsable de l’escola, però com a mare no puc obrir els ulls i veure que la meva filla passarà els seus dos cursos més importants en aquest local. Com a ciutadans de Trondheim els pares ens hem d’involucrar i precupar-nos pel dia a dia dels nostres fills. I si l’escola no té prou pressupost, alguna cosa hem de fer”.

L’alcaldessa de Trondheim ha admès que l’escola de Sjetne necessita un nou edifici i que s’ha de construir en pocs anys, però també ha felicitat els pares pel seu dugnad.

Seria possible una cosa així a casa nostra?. No ho crec en absolut. Primer, perquè s’ha estès la sensació que l’administració ha de resoldre-ho tot, sentiment també provocat per la gran quantitat d’impostos que es paguen i que no serveixen per a res. I segon, els tràmits burocràtics que s’haurien de fer serien immensos. Ja m’imagino, a més, el responsable de torn pensant què passaria si un pare es fes mal durant les obres, i desestimant-ho immediatament.

4 comentaris

  1. I què me’n dius de tots els pares que intentarien escaquejar-se perquè fessin la feina els demés i, un cop s’haguessin acabat les obres, presumirien de llestos? Així ens va.

    1. Doncs haig de dir que en el cas del meu centre de secundària, el problema va venir de l’administració, no per paperassa, sinó perquè considerava que oferia una “mala imatge”. El director del centre va aconseguir que els pares, i professors, fessin aquest esforç per asfaltar una zona d’aparcament al centre i quan érem a punt de posar-nos-hi, “tururut”. De fet, la quantitat de barreres, més que burocràtiques, que l’administració posa és la coartada perfecte per no fer res.

  2. si, que es posible. Mi hijo va a la Escola dels Encants a Barcelona y los padres hacen de todo: pintar, dar talleres, trabajos de carpintería, albañilería, etc, etc.
    http://www.escoladelsencants.cat/ceip/
    Ese es el enlace para que veas de que tipo de escuela estoy hablando, uno de los pilares de esta escuela es el compromiso y la inserción de la familia.

  3. Sí, és possible. És una qüestió de voluntat. A l’escola dels meus fills cada any hi ha la festa de la solidaritat, que organitzen els pares d’un curs, i part de la festa consisteix a, un any, pintar la biblioteca; un altre, a reparar les taules del menjador, o repintar les marques de la pista d’esports, etc. El principi és que l’escola és de tots. Hi participen els pares que volen, esclar (bastants, tot s’ha de dir), i algun mestre, i, al final, esclar, hi ha un sopar en què cada família aporta alguna cosa. Veig que, sense saber-ho, som (gairebé) civilitzats com els noruecs. Quina il·lusió! Ah! i felicitats pel blog: un glop d’aire fresc en aquest desert.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s