Crisiturisme (6): el Centre d’Interpretació de la Tonyina

Monument: Centro de Interpretación del Atún de Almadraba
Localització: Barbate (Cádiz). 22.928 habitants
Innauguració: 2008
Cost: 500.000 euros

Imagina que un dia et despertes i tens ganes de saber més coses sobre la tonyina, aquest simpàtic peix destinat a omplir els entrepans vegetals de molts bars. Doncs bé, el municipi gadità de Barbate (fins el 1998, Barbate de Franco) va posar a la nostra disposició el seu flamant Centre d’Interpretació de la Tonyina d’Almadrava, un magnífic edifici amb abundant informació ictiològica i tota mena d’activitats relacionades amb el seu animal estrella.

L’edifici va costar 500.000 euros, pagats en un 75% pel Fons de Pesca de la UE i en un 25% per la Junta d’Andalusia. Va ser innaugurat el 2008 pel conseller de pesca, Martín Soler, amb l’objectiu d’integrar “el turisme en la pesca a través de l’experimentació d’un model innovador i sostenible d’oferta turística”, per tal de “promoure i valorar el patrimoni natural, cultural i social del sector pesquer i els seus ports” (font).

Lamentablement aquesta vegada em toca escriure el text en passat, perquè la tardor de 2011 la Junta d’Andalusia va tancar el museu degut a les despeses de personal i manteniment que requeria l’infrastructura (font). Es va parlar de privatitzar-ne la gestió i treure-la a concurs, però de moment no hi ha mes notícies.

En resum, un destí ideal per a tota la família… si el tornen a obrir.