Les corones noruegues fugen d’Espanya

La crisi del deute espanyol s’agreuga, la prima de risc es dispara, hi ha problemes per aconseguir finançament exterior, i el discurs de molts sectors es continua centrant en els mercats, a qui s’acusa de ser els causants de la catàstrofe. Sumeu-hi la malvada Angela Merkel i tindreu el boc emissari perfecte, no fos cas que algú demanés responsabilitats als culpables de casa.

Quan es parla dels “mercats” sovint es té la imatge d’uns senyors molt rics que controlen el món, però de fet els mercats també són el pla de jubilació dels treballadors de la Mercedes, els estalvis dels funcionaris de Califòrnia o, naturalment, els diners del petroli noruec.

I què ha decidit el Banc de Noruega, responsable de gestionar aquesta immensa fortuna? Doncs fugir per cames d’Espanya i la resta de PIIGS, i deixar-los de comprar deute sobirà.

Font: Norges Bank Investment Management

Les conseqüències d’això per Espanya són nefastes, perquè tenir un soci com Noruega és fantàstic, un país que inverteix amb total transparència. Si els noruecs es retiren cal anar a buscar inversors més opacs i més especulatius, i pagar-los un interès molt més alt.

Perquè quan es parla de la crisi del deute i de possibles quitances, ens referim a això. Noruega deixa diners a Espanya per tal que aquesta pugui pagar les nòmines dels funcionaris, les prestacions d’atur, rescatar els bancs, etc. Posem que li deixa 100 corones, i al cap d’un temps espera recuperar les 100 i a més 5 d’interès. Però si Espanya fa una quitança com Grècia i només en torna 60, són 40 o 45 corones que Noruega ha perdut. Que no aniran a l’hospital on serà atesa la senyora Olsen, ni a construir la facultat on estudiaran els seus néts, ni a investigar un possible canvi climàtic en un país tan nòrdic.

La confiança dels mercats és per tant això, i tothom se la pot aplicar. Vosaltres deixaríeu diners a una gent que ha escollit uns presidents nefastos i que no saben ni parlar anglès, que ha llançat milers de milions en infrastructures inútils, que té una corrupció incrustada i no castigada pels ciutadans, etcètera? Oi que no? Doncs els noruecs encara menys.

* * *

Aprofito l’article per comentar que el fons de pensions noruec està a punt d’arribar als 3,5 bilions de corones. El primer trimestre de 2012, i malgrat la crisi del deute sud-europeu, ha crescut molt per la pujada de les borses internacionals i a les inversions en companyies com Apple, Microsoft i alguns bancs nord-americans.

3,5 bilions de corones noruegues són 460.000 milions d’euros, una mica menys de la meitat del PIB espanyol en un país que té la desena part de la seva població. Ara bé, el mèrit de tot això no és tenir un recurs sinó saber gestionar-lo: intento imaginar què hauria fet la classe política espanyola amb aquests diners i ja em poso a tremolar.

4 comentaris

 1. Ull amb el que es diu. Estic molt d’acord amb algunes de les afirmacions que fas en relació amb els mercats, però no oblidem que aquests fons de pensions, etc. estan gestionats per segons quines empreses que no tenen cap mena de mirament a l’hora d’invertir els estalvis dels seus clients i que no es mouen precisament pensant en la Sra. Olga que ha treballat durament tota la seva vida, sinó més aviat en fer el màxim de profit possible, ja que ells en treuen un tant per cent de tot plegat.
  A la pregunta “Vosaltres deixaríeu diners a una gent que ha escollit uns presidents nefastos i que no saben ni parlar anglès, que ha llançat milers de milions en infrastructures inútils, que té una corrupció incrustada i no castigada pels ciutadans, etcètera?” La resposta és sí. I als fets dels darrers anys em remeto. Per què? S’ha fet fins ara quan s’obtenia un profit enorme, com a conseqüència del crèdit fàcil del BCE per animar l’economia alemanya. Si ara no inverteixen en el deute d’aquests països no és per miraments ètics, sinó perquè està més clar que l’aigua que hi haurà una reestructuració del deute espanyol, I si no, per què no ens preguntem perquè s’inverteix, ara sí, en països tan corruptes com Rússia, China o fins i tot Brasil (on per cert, estem repetint el mateix model especulatiu que ha enfonsat Europa)? O és que hi ha gaire diferència?
  Des de la meva humil opinió, crec que el problema rau en el fons del model econòmic i, sobretot, en que hem aplicat la globalització a mitges o només en allò que a uns quants lobbies ha interessat Quan estracta de globalitzar la política en benefici de la humanitat, hi ha molts polítics que tremolen, ja que veuen perillar el seu lloc de treball.

 2. Estic en part d’acord amb el que dius, però jo mateix participo del fons de pensions noruec (és on visc i cotitzo), i per tant m’interessa que aquest produeixi el màxim rendiment. El dia que Espanya demostri que és un país seriós, i per exemple foti fora la casta parasitària que suporta, llavors estaré d’acord que les corones noruegues hi tornin.

  Per cert, a la web que he enllaçat del banc noruec hi trobaràs els criteris d’inversió que fan servir, entre ells els ètics.

  1. D’acord, però pensa que els criteris ètics no només s’haurien d’aplicar des del punt de vista dels futurs pensionistes (pel que es diu que és un fons responsable i ben administrat), sinó on/en què inverteixes. Aquest fons de pensions, fins no fa res, comptava en la seva cartera d’inversions amb participacions a Banco de Valencia, la CAM, Banco Pastor (amb Bankia es veu que van tenir més ull) i encara en té en conegudes multinacionals que exploten treballadors a Xina… Per això dic que cal anar amb compte quan es parla de criteris ètics d’inversió, perquè aquests caldria que es donessin bilateralment. Però tenint en compte que l’Esglèsia catòlica inverteix a la indústria del cinema porno, suposo que tot és qüestionable…
   Com sempre, un plaer seguir el teu blog! Salutacions des de Girona!

   1. Per altra banda tenen prohibit invertir en empreses d’armament, tabaqueres, etc. I si la CAM o el Banco de Valencia van fer el que van fer, no crec que fos per culpa dels noruecs.

    I merci per llegir-me!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s