Les corones noruegues fugen d’Espanya

La crisi del deute espanyol s’agreuga, la prima de risc es dispara, hi ha problemes per aconseguir finançament exterior, i el discurs de molts sectors es continua centrant en els mercats, a qui s’acusa de ser els causants de la catàstrofe. Sumeu-hi la malvada Angela Merkel i tindreu el boc emissari perfecte, no fos cas que algú demanés responsabilitats als culpables de casa.

Quan es parla dels “mercats” sovint es té la imatge d’uns senyors molt rics que controlen el món, però de fet els mercats també són el pla de jubilació dels treballadors de la Mercedes, els estalvis dels funcionaris de Califòrnia o, naturalment, els diners del petroli noruec.

I què ha decidit el Banc de Noruega, responsable de gestionar aquesta immensa fortuna? Doncs fugir per cames d’Espanya i la resta de PIIGS, i deixar-los de comprar deute sobirà.

Font: Norges Bank Investment Management

Les conseqüències d’això per Espanya són nefastes, perquè tenir un soci com Noruega és fantàstic, un país que inverteix amb total transparència. Si els noruecs es retiren cal anar a buscar inversors més opacs i més especulatius, i pagar-los un interès molt més alt.

Perquè quan es parla de la crisi del deute i de possibles quitances, ens referim a això. Noruega deixa diners a Espanya per tal que aquesta pugui pagar les nòmines dels funcionaris, les prestacions d’atur, rescatar els bancs, etc. Posem que li deixa 100 corones, i al cap d’un temps espera recuperar les 100 i a més 5 d’interès. Però si Espanya fa una quitança com Grècia i només en torna 60, són 40 o 45 corones que Noruega ha perdut. Que no aniran a l’hospital on serà atesa la senyora Olsen, ni a construir la facultat on estudiaran els seus néts, ni a investigar un possible canvi climàtic en un país tan nòrdic.

La confiança dels mercats és per tant això, i tothom se la pot aplicar. Vosaltres deixaríeu diners a una gent que ha escollit uns presidents nefastos i que no saben ni parlar anglès, que ha llançat milers de milions en infrastructures inútils, que té una corrupció incrustada i no castigada pels ciutadans, etcètera? Oi que no? Doncs els noruecs encara menys.

* * *

Aprofito l’article per comentar que el fons de pensions noruec està a punt d’arribar als 3,5 bilions de corones. El primer trimestre de 2012, i malgrat la crisi del deute sud-europeu, ha crescut molt per la pujada de les borses internacionals i a les inversions en companyies com Apple, Microsoft i alguns bancs nord-americans.

3,5 bilions de corones noruegues són 460.000 milions d’euros, una mica menys de la meitat del PIB espanyol en un país que té la desena part de la seva població. Ara bé, el mèrit de tot això no és tenir un recurs sinó saber gestionar-lo: intento imaginar què hauria fet la classe política espanyola amb aquests diners i ja em poso a tremolar.