La vaga i el sou dels mestres

La vaga del sector públic a Noruega s’està allargant, entre 8 i 13 dies depenent de l’agrupació sindical. Els sindicats reclamen un augment salarial del 5%, que compensi les pèrdues de poder adquisitiu dels treballadors públics que han patit aquests darrers anys. Alguns conflictes sectorials ja s’han pactat, però en canvi altres grups es van afegint a la protesta. Aquest passat cap de setmana van ser els guardes de seguretat dels controls dels aeroports, fet que va provocar un cert caos per accedir a les terminals.

En el món educatiu, aquell que m’afecta directament, és cert que els salaris són molt baixos. Fixeu-vos en aquesta gràfica procedent del darrer informe en educació de la OCDE. Recull la relació per països entre el sou d’un mestre amb 15 anys d’experiència i la mitjana dels universitaris amb la mateixa formació i carrera professional.

Com veieu Noruega té un dels valors més baixos: al cap de 15 anys, un docent només guanya un 65% de la mitjana del sou dels seus companys de carrera. És cert que es compensa amb les vacances, una major llibertat personal i avantatges en la jubilació, però la xifra és molt baixa. A més recordeu que aquí els mestres no tenim la condició de funcionaris, gairebé inexistent a Noruega.

Per cert, mireu la dada d’Espanya. A diferència de la resta del món occidental, amb l’excepció de Portugal i Luxemburg, aquí un mestre cobra un sou més elevat que la mitjana. Això provoca, al meu parer, un dels molts problemes que té el sistema educatiu espanyol, i que rarament es menciona: que molta gent ha començat a fer de docent no per vocació pedagògica o interés professional, sinó per simple estratègia econòmica (bon sou i plaça fixa). I jo tinc la ferma convicció que un mestre que no senti la seva professió serà, inevitablement, un mestre mediocre.

Naturalment aquesta disfunció de salaris no és culpa dels mestres sinó del lamentable mercat laboral espanyol (i no estic proposant abaixar-los el sou!), però això és una altra història.