Com un Tea Party català

Una de les crítiques que els polítics fan sovint a aquells que participen a les revoltes socials és que els participants no aporten solucions. Un comentari molt cínic, perquè al cap i a la fi buscar solucions és la feina dels polítics, i per això els paguem el sou. Però avui, després d’alguns articles força negatius, voldria fer una petita proposta per canviar una mica les coses.

Parteixo de la base que una gran revolució és impossible, i que els canvis més profunds hauran de venir des de dalt. Precisament per això crec que pressionar la casta dels poderosos és la prioritat actual, una activitat que hauria de ser constant i profunda.

El Tea Party americà és un dels fenòmens polítics més importants d’aquesta dècada. Oblidem-nos per un moment del seu caràcter ultraconservador i centrem-nos en el seu component llibertari.

Aquest moviment es basa en la creença, molt nord-americana, que una persona sola pot influir el món. Va començar amb petits grups de persones que es reunien a les cases i discutien com podien canviar les coses. No per fer grans plantejaments irrealitzables, sinó accions concretes i efectives: protestes llampec, pressions coordinades a polítics, etcètera.

Podria funcionar aquest plantejament a casa nostra? No veig per què no, però caldria que la gent que hi participés canviés una mica de mentalitat, oblidés la sobretaula per “arreglar el món” i se centrés en les accions que ell, com a ciutadà, pot realitzar.

A més caldria que tots ens convertíssim en uns ciutadans més actius, disposats a exigir els nostres drets i a no deixar passar els abusos que patim directament. Si el funcionari et tracta amb mala educació, si el polític t’ignora i t’amaga dades, etcètera, cal reclamar i fer-se valer. Això vol dir temps i energia, però és fonamental no deixar-ne passar ni una.

Només amb una base activa i, si em permeteu l’expressió, que emprenyi la casta aconseguirem canviar les coses.