Crisiturisme (4): l’obelisc Millenium

Monument: Obelisc Millenium
Localització: La Corunya. 246.028 habitants
Innauguració: 2000
Cost: 2,3 milions d’euros (3 milions amb publicitat)

El socialista Francisco Vázquez va ser alcalde de La Corunya de 1983 a 2006. Home de fortes conviccions catòliques (va ser nomenat ambaixador d’Espanya davant la Santa Seu), a la seva darrera etapa va declarar que “un alcalde passa a la història per l’urbanisme. Per erigir una torre, per exemple”. Dit i fet, el 29 de desembre 2000 va innaugurar l’obelisc Millenium, una torre de 46 metres d’alçada, feta d’acer i recoberta per 147 cristalls de roca portats des d’Holanda. La gràcia del monument és que de nit s’il·lumina mitjançant dos sistemes elèctrics que sumen 142 focus de llum i 53.100 watts de potència.

L’obelisc es va publicitar com “la torre de vidre més alta del planeta”, i es va innaugurar amb un piromusical. Havia de ser un símbol per a la zona, on s’hi preveien construir dos gratacels (acabats en forma de percebe) i una gran zona residencial i d’oficines. Sota el monument s’hi va reservar un espai de 280 m2 per obrir-hi un restaurant amb sala d’exposicions.

El problema va venir quan ningú no va pensar en un detall: el monument era massa prop de l’aigua. Primer perquè incomplia la llei de costes, i això feia impossible qualsevol activitat privada (com el mencionat restaurant); i segon, perquè els successius temporals de l’Atlàntic tenien tendència a llançar roques de grans dimensions contra els baixos, causant desperfectes i l’enfonsament d’alguns murs de formigó.

Al final l’entorn tampoc no es va urbanitzar, i en els darrers anys l’obelisc era un lloc de reunió de sense sostre. L’any passat l’ajuntament va decidir renunciar a qualsevol projecte per obrir el restaurant-museu, i va decidir tapiar els baixos (amb un cost de 231.000 euros). En una enquesta recent, els corunyesos parlaven de l’obelisc com un monument que donava mala imatge a la ciutat, i que potser no s’hauria d’haver construït.

En resum, un destí turístic ideal per a tota la família.