Crisiturisme (2): l’obelisc de Crevillent

Monument: Obelisc
Localització: Crevillent (Alacant). 28.362 habitants
Innauguració: 2007
Cost: 600.000 euros

El costum de plantar un fal·lus gegant al mig del poble per demostrar el poder és una tradició humana ancestral. Ho feien els egipcis, ho feien els romans, i ho va fer l’alcalde de Crevillent (Alacant).

El senyor César Augusto Asencio és alcalde del municipi pel PP des de 1995, i va arribar al càrrec gràcies al suport d’un regidor de Falange Española. Sembla que de jove es dedicava a fer comentaris antisemites (font), però això no li va impedir convertir-se interinament Secretari General del PP valencià. A més és un gran amant de l’egiptologia, i quan es va plantejar com urbanitzar una rambla nova de la seva ciutat va decidir construir això:

L’alcalde va assegurar que el monument es convertiria en un important pol d’atracció turística, i es va mostrar particularment orgullós que la piràmide que remata l’obelisc fos similar a la de la plaça de la Concorde de París (font). De fet l’alçada inicial prevista era de 35,5 metres, però es va ampliar a 37 fent que els cantons la punxa fossin triangles isòsceles. El color blau titanlux dels vidres exteriors representa un dia assolellat, i estaven previstos relleus que representessin les dues festes amb més anomenada del municipi: la Setmana Santa i els Moros i Cristians. Com que l’interior de l’obelisc conté una escala, en un futur es podria convertir en mirador (font). El cost de tot plegat va ser de 600.000 euros (font).

La vida de l’obelisc ha estat moguda. Primer es van produir diversos actes vandàlics (font), i el 2011 va caure un dels vidres que l’envolta des d’una alçada de 17 metres, per sort sense causar víctimes (font). L’ajuntament va haver d’ampliar el perímetre de seguretat al voltant del monument per evitar accidents, i el vidre no va ser substituït fins al cap de set mesos. A més alguns ciutadans poc informats l’han criticat per diversos motius (un exemple).

En resum, un destí turístic ideal per a tota la família.