Crisiturisme (1): el centre d’interpretació del cranc

Monument: Centro de Interpretación del Cangrejo
Localització: Herrera de Pisuerga (Palència). 2.283 habitants
Innauguració: Primavera de 2012 (prevista)
Cost: 2,5 milions d’euros

La bonica vila d’Herrera de Pisuerga (Palència) és mundialment coneguda pel seu Festival Nacional d’Exaltació del Cranc de Riu que se celebra cada primera setmana d’agost, i que entre altres coses compta amb una cavalcada de carrossses molt típica. No contents amb celebrar les excel·lències del producte, d’aquí poc el municipi comptarà amb un centre d’interpretació que permetrà conèixer moltes més coses d’aquest simpàtic animal.

Aques nou equipament té una superfície de 1.125 metres quadrats en una parcel·la de 25.690 m2, i el cost és de 2,5 milions d’euros, pagats al 50% per la Junta de Castella i Lleó i pel Ministeri d’Agricultura. A més es tracta d’una construcció bioclimàtica amb plaques solars, i una caldera de biomassa que garanteix una emissió nul·la de CO2. (font)

L’alcalde, Javier San Millán, va declarar que “el centre encarnarà en un futur un complement dels més importants per al desenvolupament turístic i econòmic de la localitat”. Així mateix va explicar que, per exemple, permetrà ampliar el concurs de cranc condimentat que se celebra durant el festival anual, i afegir-li una categoria professional a l’amateur ja existent.

Per la seva banda el conseller de Foment i Medi Ambient de la Junta, Antonio Silván, va ressaltar que Herrera “està projectant el cranc de riu a nivell nacional i internacional”. En agraïment el municipi li va atorgar el Cranc d’Or i el va investir membre de l’Ordre del Cranc. (font)

Això sí, el centre no ha esquivat les crítiques polítiques. El PSOE de Lleó va considerar que “mentre a Lleó només s’hi aboca la iniciativa privada, en altres províncies la Junta sí disposa de diners públics per a realitzar projectes, com l’Aula del Burro de Villalcampo (Zamora) o el Centre d’Interpretació del Cranc”, i va denunciar el greuge comparatiu. (font)

La descripció de l’edifici és tan espectacular que no puc evitar reproduir-la completa: “Se ha pretendido con el diseño arquitectónico obtener un edificio singular con la combinación de materiales y volúmenes que aporten efectos de luz armónicos con el entorno. La construcción es de dos plantas y un sótano. Según se explica en el proyecto, el zócalo de apoyo en el suelo es un volumen abstracto que acoge a los visitantes. La planta alta alberga las áreas multiusos y de reunión, áreas de trabajo en grupo y el centro de documentación del cangrejo de río. Los materiales elegidos se complementan con los existentes formando un equilibrio entre lo natural y lo interpretativo. La planta alta, transparente en vidrio con doble piel, presenta un aspecto ligero y desmaterializado, solamente su luz como efecto sutil, se manifestará como referencia del faro de atracción duplicándose ante el ojo en su reflejo del río. El acceso al edificio se efectuará atravesando el cauce por una pasarela que mantiene un fondo visual atractivo y transparente, que es la antesala del aula y del jardín acotado que lo rodea” (font)

En resum, un destí turístic ideal per a tota la família.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s