Petit museu dels horrors (urbanístics i polítics)

Estamos manejando dinero público, y el dinero público no es de nadie” – Carmen Calvo, ministra de Cultura del govern d’Espanya (2004-2007)

Ara que els polítics ens demanen sacrificis, és una autèntica llàstima que ens costi tant demanar-los responsabilitats. Per això, i perquè a vegades sembla que les eleccions esborren qualsevol fet anterior, avui us ofereixo algunes peces dignes de figurar a qualsevol museu dels horrors polítics. Deixo de banda les més conegudes com l’aeroport de Ciudad Real (1.100 milions), el nou port de A Coruña (1.000 milions), la Ciudad de la Cultura de Santiago de Compostela (400 milions), el Palma Arena (més de 100), la Ciudad de la Luz d’Alacant (170 de cost i 130 de deute), etc.

No, avui us proposo algunes peces més petites però igualment memorables. Si no fos que s’han pagat amb els nostres impostos fins i tot causarien una certa fascinació morbosa.

La Ciudad del Circo d’Alcorcón

El Centro de Creación de las Artes de Alcorcón és un megacentre cultural que inclou un auditori, una sala de congressos, una de exposicions, una multiusos i un circ estable. Ha costat de moment més de 180 milions d’euros, i va requerir eliminar un parc i tirar a terra una biblioteca construïda feia menys de 10 anys perquè “tenia uns aparells d’aire condicionat antics i la vista hauria estat molt lletja des del circ”. La ciutat té 180.000 habitants. Veiem-ne la transformació:

El mirador de València

La Torre Miramar va costar 24 milions d’euros (amb un sobrecost del 40%) i va ser pagada íntegrament pel Ministerio de Fomento. És un mirador de 32 metres d’alçada des d’on es pot veure el mar, l’horta i la ciutat.

Lamentablement un any després de la innauguració les palmeres del voltant estan pràcticament seques, l’estany es neteja poc i l’ascensor per pujar-hi no funciona. Llegim a Las Provincias: “El delegado del Gobierno, Ricardo Peralta, aseguró el día de la inauguración que esta torre sería un referente en la ciudad, un elemento por el que se diferenciaría Valencia del resto de Europa y que podrían visitar numerosos turistas. Sin embargo, la torre, aunque se puede acceder de forma gratuita, apenas recibe visitas. De hecho, el primer día de la inauguración de este acceso, la comitiva de las autoridades, con la alcaldesa Rita Barberá al frente, se quedó encerrada en el ascensor durante unos minutos“.

El pont de la badia de Màlaga

Aquesta proposta de 2008 no va passar de la fase de projecte. Es tractava d’un pont d’onze kilòmetres de longitud que tancava la badia de Màlaga i podria ser usat com a “ronda sud”, amb un pressupost d’entre 500 i 800 milions d’euros (amb quina alegria es donen les xifres!). Llegim al Diario Sur: “Con el puente, ‘Málaga entra en el horizonte de grandeza al cual la ciudad debe acercarse’, ha apuntado [el concejal de Urbanismo] Díaz, quien ha destacado que la construcción del mismo comenzará ‘cuando la sociedad malagueña quiera’. Díaz ha aseverado que el puente permitiría que Málaga fuese una ciudad de referencia a nivel regional y nacional, ‘como Nueva York, Sidney o San Francisco’“.

El rellotge de sol de Saragossa

Projectat el 2009, amb una alçada de 31 metres i un cost de 703.600 euros, a pagar entre Multicaja i l’Ajuntament. A El Periódico de Aragón hi llegim: “La creación de un reloj solar de estas dimensiones, por el simple hecho de ser el más grande del mundo, “servirá para atraer a miles de turistas, aficionados a la astronomía, expertos investigadores y permitirá difundir el nombre de Zaragoza en más de medio millón de páginas web especializadas”. Así lo asegura [el ingeniero del proyecto] Ros, quien resta importancia al hecho de quitar del libro Guinness de los récords al que hasta ahora lo ostenta, el reloj indio de Jaipur, que tiene 27 metros y más de 280 años de historia. “Es más importante que este reloj y Zaragoza aparezcan en los libros de texto y publicaciones especializadas, e incluso forme parte de circuitos turísticos. Va a haber gente que venga de otros países del mundo solo por conocerlo”, aseguró.”

La segona fase, dedicada a la urbanització de l’entorn del rellotge, estava pressupostada en 900.000 euros i no s’ha realitzat per falta de fons.

(I costa molt no fer bromes sobre la simbologia freudiana).

El Museu de la Trufa de Metauten

Aquest bonic museu està situat a la localitat navarresa de Metauten i va tenir un cost de 768.000 euros. La descripció és realment interessant: “El centro de interpretación de la trufa cuenta con una zona de paneles de contenidos didácticos con textos y fotografías. Las imágenes se completan con una proyección multimedia interactiva, que recoge los aspectos más relevantes de la trufa y de su ciclo biológico. Una de las piezas estrella del museo es un árbol que informa sobre todo lo referente a la búsqueda y recolección. El edificio se completa con una vitrina para la exposición de una trufa melanosporum a tamaño real, cuatro monitores de TFT para la proyección de imágenes de la Sierra de Lóquiz y una pantalla panorámica para el audiovisual titulado Al encuentro de la trufa“. Malgrat que els gestors esperaven uns 15.000 visitants l’any, el 2010 només en van rebre 2.096.

I en un altre ordre de magnitud, però una debilitat personal absoluta…

La “patata” d’Amorebieta

Aquesta bonica estàtua d’Andrés Nagel situada en una rotonda d’Amorebieta (Biscaia) només va costar 180.000 euros. Tot i això quan l’Ajuntament va decidir traslladar-la per poder reurbanitzar la zona i fer-la més apta per als vianants, l’escultor els va denunciar. Un jutge va donar-li la raó i va dictaminar que l’Ajuntament l’hauria d’indemnitzar per danys i perjudicis en trencar-se la integritat de l’obra.

Realment el Guggenheim ha fet molt mal… i de sobte tinc moltes ganes de dedicar un article sencer a Santiago Calatrava.