Diari escolar (II): tenim nou director!

El director de l’institut va deixar caure la notícia el primer dia de curs, i ens va anunciar que té previst plegar el febrer de l’any que ve. En Knut va ser escollit director (o rector, com en diuen aquí) quan l’escola només existia sobre plànol, i per tant es pot considerar la seva criatura. Ara però ens toca emancipar-nos del pare.

Per entendre el procés que s’ha seguit per escollir el nou director cal entendre dues coses. Primer, a Noruega no tenen la tradició castellana (borbònica) del funcionariat, i per tant gairebé tots els treballadors públics som personal laboral. Això inclou el món educatiu sencer. Segon, aquí els directors no són aquesta figura amorfa de la legislació catalana, un primus inter pares que té poca preparació i rep de totes bandes, sinó l’autèntic líder de la institució. Ells són els responsables de la contractació del personal i de la organització interna, i responen bàsicament davant del govern regional.

El procés de selecció va començar amb un anunci de l’administració educativa a la premsa en què s’oferia la plaça. El procés naturalment no va fer per oposició sinó per valoració del currículum i entrevistes personals, com a l’empresa privada. S’hi van presentar set candidats, entre ells el sots-director i dos caps d’àrea del nostre institut.

L’escollit ha estat finalment una persona externa al centre, i ahir un correu electrònic del cap administratiu ens el presentava. El nou director es diu Geir i ja ho va ser d’un institut més petit de Trondheim durant deu anys. A la darrera legislatura ha treballat com a secretari municipal de Surnadal, un poble costaner a l’oest de la ciutat, però suposo que aquell càrrec era molt avorrit en comparació amb la vida diària d’un centre educatiu. És professor de ciències (física i biologia), i a més té estudis de lideratge d’organitzacions i personal, i un màster en gestió del coneixement per la Copenhagen Businessschool. A la foto que ens han enviat no porta corbata, però currículum el té.

Com que és el director qui nomena directament el sots-director i tots els caps d’àrea i càrrecs intermitjos, a més de decidir renovar o no els mestres temporals, vénen mesos interessants fins el proper febrer. Hi haurà un ball de cadires important? Farà una revolució? Els representants sindicals també estan expectants. Veurem què passa.