Ningú no pensa en la pobra Espanya

(Atenció, el títol d’aquest article no és irònic)

Els països seriosos que hi ha al món, des de França als Estats Units passant per la Xina o Noruega, es projecten amb un cert sentit institucional. Tots tenen aspectes que es mantenen fora del debat polític i econòmic, i que els defineixen com a nació: l’educació, la seguretat, la cultura, el model social…

Espanya en canvi no ha estat mai així, i això ajuda a explicar per què ha estat sempre un país de segona (i per què continuem existint els catalans). Malgrat que molts sectors s’omplen la boca de la paraula “nació”, i reclamen encara la “una, grande y libre”, de fet Espanya els importa ben poc.

Quan el PP va arribar al poder el 1996, després de la derrota traumàtica de 1993, ho va fer carregant-se els serveis secrets espanyols, que van haver de ser refundats amb el cost que això comporta. La lluita antiterrorista sempre ha estat instrumentalitzada, i el famós “cas Faisán” és un atac directe contra la Guàrdia Civil.

Un altre exemple és el què passa a Repsol. Un constructor endeutat fins a les celles vol fer-se el control de la companyia, pactant amb uns estrangers que rebran una gran transferència de recursos i tecnologia. El seu objectiu és desinvertir i vendre’s actius, i que així els dividends vagin a la seva empresa per reflotar-la. S’imaginen el president de França o el primer ministre anglès permetent una operació així? Doncs a l’actual govern espanyol no li sembla malament desmuntar una de les principals empreses de l’economia productiva per tal de beneficiar un constructor amic.

Com a català fins i tot m’agrada que els exmonopolis estatals afincats a Madrid s’enfonsin (o que Telefónica es traslladi a Londres com ha anunciat), però el nostre país en rep les conseqüències en casos com el corredor mediterrani. Té prioritat construir un tren d’alta velocitat a Galícia, d’on el ministre de torn espera convertir-se en cacic, que potenciar l’únic gran arc exportador espanyol. I si així es perjudica els catalans, encara millor.

Així doncs, com que la construcció nacional està barallada amb l’instint de rapinya de la classe dirigent, al nacionalisme espanyol només li queda una via: el simbolisme i l’agressivitat, sigui intentant destruir l’enemic interior (nosaltres) o bé traient pit davant de la “pérfida Albión”, d’Alemanya, etcètera.

Tot i que en l’apartat simbòlic Espanya també és un país coix, més aficionat a l’exabrupte groller que a l’autèntica celebració. La victòria de la selecció al Mundial de futbol va ser un esclat d’alegria, però pocs mesos després els mateixos “héroes de la roja” que pertanyen al FC Barcelona eren arrossegats pel fang sense manies per la premsa madrilenya… Perquè al cap i a la fi, a qui li importa la selecció nacional quan tanta gent viu del Real Madrid?

4 comentaris

 1. Espanya no té remei, els espanyols no tenen esperit de millora, ni de lluita per fer-ho millor. Al llarg de la història es veu que no han canviat gaire i segueixen amb la seva idea bèl.lica d’uniformitzar tota la península ibèrica a la seva “xapuça” manera de fer i de ser.
  Espero que algun dia hi hagui una majoria social que demani la separació d’espanya. No s’ha de tenir por, potser que ells fàcin com el Boris Ieltsin damunt un tanc, però tot va quedar amb això i tota la potencia de la URSS no va poder aturar el desig de les repúbliques bàltiques. Bé és una reflexió meva

 2. Hola:

  M’acabo d’inscriure com a seguidor del teu blog, ja que he vist que vius a Noruega des de fa temps i jo hi començaré a viure i treballar allà el 15 de Novembre.

  He llegit algunes de les entrades del teu blog que semblen prou interessants , però en aquesta entrada no veig que el teu punt de vista estigui sòlidament justificat.

  No crec que el ministre gallec (hauríem de preguntar-nos si el senyor Blanco té més o menys de gallec que en Rajoy (sí, el de “salen unos hilillos” del cas Prestige).

  Posar Galicia com un cas de regió privilegiada pel govern espanyol és, al meu parer , pixar fora de test. Que els hi preguntin als millions de gallecs emigrats durant tot el segle (molts a Catalunya) que en pensen d’això.

  Sóc català, amb forta relació amb Galicia i vivint a Barcelona des de fa anys.

  Com a català, intento ser més autocrític. L’evolució del teixit económic, social, polític i industrial de Catalunya en les darreres dècades és més que criticable.

  Barcelona sembla un escaparat des de les olimpiades. Cada cop es sembla més a Mallorca: llicenciat en telecos i acabaràs servint birres als guiris de la Rambla. A Catalunya hem apostat pel turisme barat, de poca qualitat i de borratxera. Els madrilenys ho tindrán més fácil, no t’ho nego, però han apostat a cavall guanyador.

  El senyor Mas retalla en educació i sanitat des del primer moment. I el senyor Felip Puig fot pena quan defén les actuacions dels Mossos.

  Podria eternitar-me. El Rubianes va parlar un cop de la “Puta España de los cojones”. Jo marxo a Noruega repetint les seves paraules, però també afegeixo Catalunya, els seus empresaris , els seus polítics, i el 75 % dels seus habitants (catalinistes/espanoylistes inadaptats, principalment).

  Que tingueu un bon dia,

  Jose

 3. Jose Manuel, jo no parlava de la gent normal sinó de la classe dirigent, a qui Espanya només li ha importat per aprofitar-se’n. I sobre l’AVE només hi hauria justificada UNA línia (de Lisboa a Perpinyà) i encara.

  En fi, bona sort a Noruega! Hi vas al pitjor període de tot l’any, però pensa que després millora!

 4. Ok, gràcies…he estat un parell de cops (Bergen , Oslo/Drammen), vaig amb la parella, el gos, i una bona feina, per sort.

  El tema de la classe política és igual a tots els territoris de la península. I es dona el fet que els polítics els triem nosaltres (sota unes restriccions bastant peculiar, sí).

  Jo segueixo pensant que Espanya no es la mare de tots els problemes. Tots hi estem ficats. Catalunya no l’han enfonsat (només) els “altres”.

  També es opnió meva que el corredor mediterrani pot no estar justificat. No si el que volen és fer paradetes per que els guiris es pixin a Platja d’Aro.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s