Les eleccions municipals a Noruega

Avui 12 de setembre se celebren les eleccions municipals i regionals a Noruega. Ja fa setmanes que es podia votar per avançat en alguns punts de la ciutat, però la majoria d’electors aniran a les urnes avui i aquesta nit se sabran els resultats.

Com són unes eleccions locals a Noruega? Força diferents que les de casa nostra. Per començar són molt més invisibles, i pràcticament tot es concentra en un sol punt de la ciutat.

Cada vegada que hi ha campanya electoral els partits ocupen el tram de carrer més cèntric de Trondheim. Allà hi munten la seva parada, que pot ser una caseta de fusta, una tenda o una caravana (en funció dels recursos del partit), com si fossin una barraca de festa major. Durant les hores centrals del dia els candidats hi són, ofereixen cafè, reparteixen la propaganda electoral, donen globus als nens i estan disponibles per a qualsevol pregunta dels electors.

L’altra diferència són els cartells electorals. A Espanya se segueix la tendència americana de pensar que la gent és imbècil, i amb una frase que no vol dir res i una foto retocada amb Photoshop ja n’hi ha prou. Per sort els (pocs) cartells que hi ha a Noruega inclouen part del programa electoral.

Clar que l’exemple que us poso a la dreta també té la seva història. Tradueixo el text principal: “El Partit Laborista diu SÍ a una atenció més segura a la gent gran i a millors escoles, i NO a una una retallada d’impostos!”

Atenció, el partit majoritari diu obertament que es nega a abaixar els impostos i ho ven com una cosa positiva! Una proposta que es pot fer en un país on s’entén que els diners públics van destinats a serveis, i no al malbaratament o a la corrupció.

Una altra particularitat, aquesta més de Trondheim, és la tradició del diari local (l’Adresseavisen) de portar un parell de dies els candidats a una casa al bosc i fer-los debatre, però també conviure. D’aquí en surten una sèrie de reportatges força interessants sobre propostes polítiques, i també sobre les relacions personals entre els futurs membres del mateix ajuntament.

Absolutament tots els partits han agafat l’educació com un dels temes centrals de la campanya, i tots defensen que calen més recursos i més mestres. En això hi ha consens, sembla. A partir d’aquí cadascun ha optat per una via. El populista Frp vol acabar amb els peatges a les carreteres, que serveixen per finançar el transport públic. Els demòcrata-cristians del Krf aposten totalment pels electors de més edat, els comunistes reclamen més autobusos, i els laboristes de l’Ap volen fer valer la seva feina al govern.

Les enquestes que s’han publicat fins avui diuen que, en total de vots, el bloc conservador guanyarà al roig-verd. Ara bé, en eleccions locals allò que compta és cada municipi. El Trøndelag és un bastió tradicional de l’esquerra, i segurament l’alcaldessa de Trondheim repetirà sense massa problemes. Sí sembla clara una tendència doble: els laboristes faran caure en picat els seus socis ecosocialistes, i els populistes tindran una gran pèrdua de vots cap a la dreta tradicional.

A més aquestes eleccions estrenen una nova configuració dels ajuntaments, que a partir d’ara tindran una mica més de la meitat de regidors que abans, i pot ser que els partits més minoritaris quedin sense representació. Però això ho sabrem aquesta nit.