Un atac polític

L’objectiu era l’Arbeiderpartiet (Ap, el Partit Laborista) en el seu conjunt. Primer una bomba contra la seu del govern, actualment format per una coalició liderada per l’Ap. Després un atac al campament d’estiu de la branca juvenil, on es reunien les seves properes generacions.

L’autor és Anders Behring Breivik, noruec de 32 anys, i a la xarxa s’han trobat tota mena d’escrits seus amb ideologia ultradretana. En un d’ells feia un joc de paraules i anomenava “assassina” la prestigiosa Gro Harlem Brundtland, primera ministra socialista als anys 80 i 90. Brundtland, per cert, va fer una xerrada al campament poques hores abans de l’atac.

Noruega ha viscut molts canvis socials a les darreres dècades, sobretot concentrats a Oslo: si el conjunt del país té un 8% d’immigració, aquesta xifra arriba al 26% a la capital. Molts acusen els successius governs laboristes d’haver obert massa la porta als refugiats polítics dels països musulmans (la immigració il·legal és gairebé inexistent), i fets com la construcció d’un enorme centre islàmic al centre de la ciutat amb minaret inclòs han portat polèmica.

El descontentament l’ha canalitzat el Fremskrittspartiet (Frp, Partit del Progrés), d’ideologia populista i que ofereix solucions fàcils als noruecs frustrats. Avui és el segon partit del Parlament, tot i que darrerament ha perdut suport. L’autor de l’atac n’havia estat membre de 1997 a 2007, i fins i tot havia tingut algun càrrec de responsabilitat local. Siv Jensen, líder de l’Frp, ha dit que els seus 25.000 militants són avui “membres de la branca juvenil de l’Ap”.

Caldrà veure com afectarà tot això al sistema polític noruec, i si la gent abandonarà les posicions més extremes. D’aquí un mes i mig, recordem-ho, se celebren les eleccions locals i regionals, i es preveia una gran pujada de la dreta (tot i que no de l’Frp).

Finalment apuntar que la literatura ens pot donar algunes pistes: l’escriptor de novel·la negra Jo Nesbø ha descrit abastament els grups d’extrema dreta d’Oslo als seus llibres (publicats en català a Proa). El què no era previsible és la facilitat amb què ha pogut fabricar una bomba casolana d’aquesta potència, i aconseguir una arma automàtica.

7 comentaris

  1. Fa temps que les novel·les detectivesques de Jo Nesbo ens alerten d’aquest perillós fenomen propi de Noruega, Escandinàvia, el nord d’Europa i, en general, les zones acomodades

  2. Josep, gràcies per compartir i pel teu comentari en el meu blog.. és molt interessant poder llegir les teves impressions sobre el que està succent a Noruega. ¨Jo també estic horroritzada, però intento fer una anàlisi que ens serveixi per preservar la democràcia arreu d’Europa, cada dia més malmesa. Una abraçada, i et seguiré…

  3. Un article prou vàlid per explicar la realitat a la gent que no viu a aquest país, tot i que cal aclarir que hi ha, com no, matisos.
    Una abraçada des de Hesseng (Finnmark)

  4. Avuí he estat a Oslo. Ha estat una sensació estranya. La gentt es congregava al voltant de Domikirke, molt a prop del lloc on va esclatar la bomba, per deixar flors i espelmes en memòria de les víctimes. El dolor emocionava, sobretot perquè la gent ha estat capaç d’exterioritzar els seu sentiments, cosa poc habitual aquí. Però veure militars en uniforme de campanya desplegats pels carrers més cèntrics m’ha fet recordar els moments més negres del terrorisme a Espanya o Catalunya…Preguntas por cóm evolucionarà el sistema polític noruec. És molt possible que el FrP rebi un enorme càstic electoral. Molts dels seus votants poden sentir-se espantats amb les conseqüències extremes que el seu discurs pot produir. Al cap i a la fí, si bé ells no han creat el discurs xenòfob i la imatge d’una “invasió” musulmana de Noruega sí que han aprofitat aquests arguments per convertir-se en la segona força política.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s