“Recomanen no comprar habitatges a Espanya”

Aquest és el titular d’un reportatge a doble pàgina que va publicar el diari Adresseavisen el passat 27 de juny, tres dies abans de començar les vacances d’estiu per a la majoria de noruecs. Altres capçaleres del país han tret articles semblants aquestes darreres setmanes.

Durant anys tenir una casa a la càlida Espanya va ser una aspiració per a molts noruecs. Es calcula que més de seixanta mil hi viuen tot l’any o durant alguns mesos, i molts més hi tenen un pis en propietat. Fa uns quatre o cinc anys, en plena disbauixa constructora, era habitual veure per Noruega agents i fins i tot oficines senceres de Marina d’Or o Polaris World, a la recerca de jubilats desitjosos d’uns hiverns més plàcids.

Però la situació ha canviat totalment, i tot i que els noruecs gairebé no han notat la crisi internacional, la imatge que es projecta ara d’Espanya és molt diferent: ciutats fantasma, milions d’edificis buits o inacabats, i una enorme caiguda de preus que, a les zones de costa, pot arribar fins el 60%. Malgrat els esforços del ministre Blanco, ara els experts noruecs aconsellen no comprar res fins el 2016 com a molt aviat.

I el què és pitjor, alguns noruecs han quedat atrapats en promocions immobiliàries que no es construiran mai, però per les quals ja van entregar una paga i senyal, i altres han estat directament estafats per uns promotors que van garantir uns serveis que no van rebre mai. Aquests casos han produït alguns reportatges televisius d’impacte, que han fet augmentar la sensació d’inseguretat jurídica.

Naturalment tot plegat és només un petit capítol a la història de la bombolla immobiliària espanyola, una barreja d’una especulació estratosfèrica, una classe empresarial indigna, unes autoritats locals de molt baixa volada (o directament venudes al sector privat) i, per si fos poc, la destrucció sistemàtica d’allò que més podríem posar en valor: el paisatge. El més sorprenent però és que molta gent creu que la solució a la crisi torna a passar pel totxo, i que aquells temps tornaran aviat. Sincerament, espero que no.