Per què hi ha pocs immigrants a Euskadi?

La pista me la va donar Enric Juliana en un article de fa unes setmanes sobre la prosperitat d’Euskadi, i on escrivia que la població del País Basc no ha augmentat en els darrers quinze anys. Vista l’evolució demogràfica de casa nostra semblava difícil de creure, i per tant vaig anar a buscar les dades a l’INE.

En aquesta gràfica podeu veure el canvi poblacional de 1998 a 2010 per a Catalunya i el País Basc. He normalitzat les dades, de tal manera que el valor de 1998 = 1.

Com podeu veure Catalunya ha incrementat la població en un 22,2% en dotze anys: dels sis milions de Jordi Pujol fins els 7,5 milions de targetes sanitàries de la consellera Geli. En canvi Euskadi ha crescut només un 3,8%, menys de vuitanta mil persones.

Això s’ha degut sobretot al diferent comportament de la dada d’immigració. Segons l’INE, les cinc comunitats autònomes més riques d’Espanya són, per aquest ordre, el País Basc, Navarra, Madrid, Catalunya i La Rioja. Ara bé, fixem-nos en la gràfica de percentatge d’immigrants sobre la població total: el comportament d’Euskadi és totalment anòmal.

Aquestes diferències es repeteixen si baixem al nivell local. Per dir dues ciutats que ens agrada comparar, Donosti té un 6,66% d’immigració (dades de 2010) i Girona ciutat un 20,58%. Més espectacular és fixar-nos en les localitats que acullen dues cooperatives emblemàtiques: 4,47% a Arrasate-Mondragón i 48,73% a Guissona.

A què es deu això? És un tema purament d’estructura econòmica? Hi ha hagut un pacte social no escrit entre els bascos? Els empresaris no han jugat a enfonsar salaris a base de mà d’obra barata? Hi ha immigrants però no estan empadronats?

Com que jo no sóc cap dels tertulians panxacontents que ho han de saber tot, ho pregunto als meus lectors: algú té alguna explicació raonable de per què hi ha pocs immigrants a Euskadi?

Un comentari

  1. Doncs des del meu punt de vista hi ha dos factors clau:
    1. ETA
    2. La llengua basca

    Ja se que potser no qeuda politicament correcte dir-ho així, la gent no ho diu públicament, però està clar que ETA ha frenat a molts espanyols que en algun moment potser van pensar en instalar-se en un país prosper com Euskadi,

    Les “dificultats” de la llengua basca i la possible consciència de la burgesia basca són factors reals però menors

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s