Desfilades i societat civil a la festa nacional noruega (i 2)

La millor part de la festa nacional noruega és la folketog, la desfilada popular. Durant una hora i mitja els carrers de la ciutat són ocupats per la gent, per la societat civil.

(Atenció: en alguns diaris catalans quan s’escriu sobre la “societat civil” es pensa en un centenar de famílies que ocupen les presidències de patronats, cambres de comerç, fundacions, etc. Jo parlo de l’autèntica societat civil).

Així doncs una darrera l’altra passen les associacions, les organitzacions, els clubs, ballarins, esportistes, estudiants, excursionistes, amics del te, excombatents, actors vestits de víkings i víkings vestits de gent normal. N’estan exclosos, això sí, els partits polítics, els sindicats i les esglésies. Aquí sota en teniu una petita galeria.

*

Potser la delegació més nombrosa és la de l’associació d’estudiants universitaris, que desfilen dividits en els seus diferents grups: els de teatre, els músics de la simfònica, els que porten la ràdio, etcètera.

Entremig de les diferents associacions hi ha moltes bandes de música, totes d’uniforme i tocant les marxes de rigor.

Al capdavant de tot sempre desfilen els bombers, un dels grups més aclamats. Recordem que aquí gairebé tots vivim en cases de fusta…

Aquesta setmana s’ha celebrat a Trondheim la trobada mundial de barbuts, i aprofitant que eren a la ciutat s’han afegit a la desfilada. Aquí teniu la delegació dels EUA, però també hi havia suecs, alemanys… Tots plegats semblaven passar-s’ho molt bé.

Un altre clàssic: l’equip de futbol local, el Rosenborg, amb la plantilla del primer equip al capdavant (i les seves famílies). També molt aplaudits malgrat els pèssims resultats d’enguany…

S’ha discutit molt si el 17 de maig és una festa excloent, i algunes organitzacions com SOS Racisme han proposat desfilades alternatives. Tot i això molts immigrants hi participen amb els seus vestits tradicionals, com ara la comunitat filipina. Hi havia somalis, iraquians… i molts escocesos amb el kilt.

Naturalment també va desfilar la guarnició nòrdica dels nostres ocupants imperials, i aquest any vam tenir la visita de Darth Vader en persona. Llarga vida a l’Imperi!

I si els ballarins porten equips de música i ballen, i els karatekes trenquen fustes al mig del carrer, un clàssic són els gimnastes amb el seu enorme llit elàstic.

En fi, una jornada memorable que demostra la potència de la societat civil noruega, extremadament diversa però també capaç de sortir tota junta un dia l’any. Ho veurem algun dia a casa nostra?