Desfilades i frànkfurts a la festa nacional noruega (1)

Des de fa quatre anys cada 17 de maig segueixo el mateix ritual: m’aixeco aviat, em dutxo, m’afaito, em vesteixo d’americana i corbata, dubto entre agafar les ulleres de sol o el paraigua i surto de casa cap a la desfilada.

El 17 de maig és la festa nacional noruega. Celebren que aquell dia de 1814 es va aprovar la constitució d’una Noruega lliure, alliberada dels danesos. Per desgràcia poques setmanes després van ser ocupats i annexionats a Suècia, i la independència va haver d’esperar 90 anys; però per ells és tota una fita. Durant el segle XIX es va començar a celebrar la diada d’una manera molt especial. En lloc de treure un exèrcit inexistent, van fer desfilar els nens de les escoles, el futur del país.

Així doncs, i seguint un pla molt organitzat, a les 10 del matí ens comencem a reunir a l’esplanada al costat del Palau de l’Arquebisbe, entre la catedral i el riu. Cada escola té el seu emblema, i gairebé tots els estudiants i professors duen banderes del país. Cal anar vestit de manera elegant, i la majoria de noruegues porten el bunad, el vestit tradicional.

El recorregut no és gaire llarg, perquè el centre de la ciutat no dóna per més, i es completa en mitja hora. Avui però el temps de Trondheim ens ofereix un autèntic recital: sol els primers deu minuts, pluja a continuació, cinc minuts més de vendaval i un altre cop sol. Això sí, la gent no es deixa intimidar i se situa a banda i banda dels carrers. Durant el trajecte saludo amics i coneguts, que em criden el típic hurra! Cap al final passem per davant del comitè organitzador, presidit per la nostra rotunda alcaldessa.

Després la tradició marca que s’ha de menjar pølse med brød (allò que a casa nostra en diem un entrepà de frankfurt) i gelat, i a tot arreu hi ha petites parades que en venen. Altres opcions: creps amb mermelada de baies o els estranys i oliosos smultringer. I a la una en punt tots a veure la folketog, la desfilada popular.

(Continua)