Per què la premsa té un nivell tan baix?

La davallada de la qualitat de la premsa de casa nostra ha estat una constant en els darrers anys. La crisi econòmica, la jubilació anticipada de molts periodistes de prestigi i l’adopció de models propis d’altres mitjans han fet que els diaris actuals no compleixin gaire la funció que haurien de tenir. I com a enamorat dels diaris, això em preocupa.

Deixeu-me posar uns quants exemples.

A les seccions de notícies (successos, economia, política), els periodistes amb una veu pròpia han desaparegut gairebé totalment. Ara es reciclen notícies d’agència i comunicats, però no se surt dels llocs comuns, de la superfície. La originalitat s’ha perdut, els diaris semblen clònics, i ja no hi ha cap possibilitat de trobar un text amb un interès literari.

Per compensar-ho els opinadors ho han omplert tot, aquests intel·lectuals professionalitzats que avui tenen tertúlia radiofònica, demà són a can Cuní i a sobre tenen les seves tribunes escrites. Cal dir noms?

Els reportatges llargs, resultat d’un treball intens, han desaparegut gairebé completament. Per influència de la televisió i d’Internet dominen les peces breus, però precisament el sentit (i el plaer) de llegir un diari prové dels articles en profunditat. Per saber superficialment què ha passat ja tinc els altres mitjans.

(Dels suplements dominicals no en dic res. Més valdria que ens donessin directament el catàleg de l’IKEA)

I finalment hi ha els temes tabús, aquells que no es toquen, sigui per interès editorial, per connivència política, per covardia… i que sovint coincideixen amb els que més interessen a la gent. Em direu que això ha existit sempre, i és veritat, però no s’ha fet res al respecte. Si em permeteu la gosadia, un comentari habitual dels què llegeixen aquest bloc és que hi troben coses que no s’acostumen a publicar (com la gràfica sobre immigració o la comparació de xifres econòmiques).

Fer una premsa de qualitat és car i difícil, però si el camí és reduir continguts, treballar amb periodistes poc experimentats i potenciar la gent que dóna la seva opinió, em sembla que la crisi cada cop serà més forta.

4 comentaris

 1. Fa temps que penso que, en contra del que la majoria brama a tot arreu, dos dels elements que contribueixen a la nostra incapacitat per a solucionar problemes, a crear-ne de nous o fer-ne de més grans són dos col.lectius que no solen ser objecte de crítica per no ser tan visibles. Es tracta dels dos elements de control i “penalització” de les males pràctiques i la ineptitud: la justícia i la premsa. La prova és que la gent considera que té més importància la “bona” publicitat que la honestedat o que tot s’ha reduit a una mena de futbol perquè “tothom és igual”. Crec que hauríem d’insistir en aquest tema, la veritat.

 2. “Per saber superficialment què ha passat ja tinc els altres mitjans.”

  M’ha encantat aquesta frase. Tota la raó. Hi ha molts factors que han empobrit la premsa. De fet, ara la gent no compra un diari per informar-se, sinó que el compra per sentir-se bé. M’explico: Els diaris ja no s’escriuen per informar sinó que s’escriuen per atraure a un públic.

  La gent ja va directament a comprar el diari que diu allò que vol llegir. Sentir-se millor potser?

  No ho sé. El que sí sé és que d’articles en profunditat n’hi ha pocs però per sort de tant en tant se n’escriuen i normalment m’encanten.

  Salut!

 3. Fa temps que llegeixo diaris estrangers, i cada cop em sobta veure com els seus articles són més llargs (a vegades molt més llargs, p.e. the guardian) que els d’aquí. Obviament, poden aprofundir més en els temes. Ignoro perquè hi ha aquest costum aquí.

 4. Els articles llargs requereixen un esforç econòmic que, segons sembla, els diaris d’aquí no es poden permetre actualment. Però tindria èxit una publicació basada en aquest model i no en el d’opinió i articles breus?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s