Els nostres amics els suecs

Pareu màquines! La setmana passada es va celebrar el mundial d’esquí nòrdic a Oslo (esquí de fons i salts), i aquesta setmana toca el de biatló. Això implica retransmissions televisives constants, una pantalla gegant a la cantina del meu institut, adaptacions laborals, etcètera. I sobretot no només es tracta de l’esport nacional, sinó una ocasió més de passar-los la mà per la cara als nostres veïns de l’est. Perquè un noruec autèntic no et dirà mai:

– Hem guanyat vuit medalles d’or!

La seva frase serà:

– Hem guanyat vuit medalles d’or… i els suecs només dues!

Fixeu-vos només en la foto de portada de l’Adresseavisen, el diari més antic de Noruega, el dia després dels relleus 4 x 10 km. Van posar-hi només els entusiastes guanyadors nacionals? Ni parlar-ne! És millor veure també la cara de fracassats dels suecs!

Els suecs comparteixen amb els noruecs una cultura, gairebé una llengua, una tradició política, tractats comercials, etcètera. Dit això, van ser els opressors de la nació fins que es va aconseguir la independència. I un greuge històric: mentre Noruega era ocupada pels nazis i moltes de les seves ciutats destruïdes, els suecs van aprofitar la seva neutralitat per enriquir-se.

Un cop passades les dècades, i descartades les guerres i les accions hostils, als noruecs els queda burlar-se dels seus veïns, començant per un ampli catàleg d’acudits (Quina diferència hi ha entre un mosquit i un suec? Els mosquits només molesten a l’estiu) i culminant-ho amb una rivalitat esportiva màxima. I res millor per demostrar-ho que els esports d’hivern, on Noruega és força superior a Suècia…

I nosaltres, farem el mateix amb els espanyols si un dia Catalunya és independent?