Comptant els dies (de festa)

Sensació: fa moltes setmanes que, mentre he de treballar a Noruega, allà a Catalunya feu festa.

Repassem com va el meu curs escolar. Aquí les classes van començar el 23 d’agost, tot i que els mestres ja érem a l’escola la setmana abans (vam plegar l’última setmana de juny). Des de llavors, i fins el 22 de desembre, a Noruega no hi ha ni un sol dia de festa oficial. Per trencar una mica el ritme els instituts van parar dos dies, el 21 i 22 d’octubre, també per motius històrics (són els dies en què es cullen les patates, i els alumnes havien d’ajudar a casa). I com que no se celebren els Reis, el dia 3 de gener tots a lloc.

A Catalunya l’escola va començar el 7 de setembre, amb gran rebombori per l’avançament. El 12 d’octubre, dia nacional d’Espanya, era dimarts, o sigui que tothom va fer pont el dilluns. Després ve Tots Sants, que va ser un dilluns; però sóc gironí, i els meus conciutadans van celebrar Sant Narcís el divendres anterior. I al cap de poc, grandiós pont de la Constitució (dilluns) i la Immaculada (dimecres). Resultat: cinc dies de festa just abans de Nadal. I tot i que les escoles catalanes van plegar com a Noruega, la majoria no hi tornen fins una setmana més tard, el 10 de gener.

Ara segur que em sortiran hordes senceres de catalans descontents que, al crit de “necessitem els dies de festa!”, em criticaran per dir això. Però el problema és que a Catalunya la gent és a la feina massa hores cada dia, i la qualitat de treball és ínfima. Potser per això aquest calendari interruptus ho compensa una mica.

I els alumnes? Els nens i nenes noruecs van a classe 195 dies l’any. A Catalunya la Llei d’Educació marca un mínim de 175 dies i un màxim de 178. I això si ho compteu bé, és un curs sencer al cap dels deu anys d’ensenyament obligatori.

4 comentaris

  1. Bones Josep,
    Dones moltes dades sobre dies escolars però cap sobre hores diàries. Quin horari escolar fan els nens noruecs? I els pares? Perquè, segurament, els pares no treballen fins les 20h i poden gaudir de bona part de la tarda (que allà serà nit, suposo) en companyia de la família.
    De totes maneres estic d’acord amb tu, les vacances d’estiu són massa llargues i… De l’informe PISA millor no parlar-ne!

  2. Eva, dels horaris en parlaré més endavant, però en general tant l’escola com la majoria de treballadors fem de 8 a 4, fet que deixa tota la tarda per estar amb la família o fer altres coses. I no sempre és de nit, al juny és a l’inrevés!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s