La cantarella dels suïcidis

És automàtic. Reuniu un grup de gent i poseu-vos a parlar dels avantatges de l’estat del benestar nòrdic, la riquesa, el nivell de vida. Sempre sortirà algú que dirà:

– Sí, però segur que no viuen tan bé si és el lloc on hi ha més suïcidis!

La idea dels països escandinaus com a paradís dels suïcides està molt extesa a casa nostra, però potser ningú no s’ha aturat a comprovar si és veritat. Anem doncs a veure les dades de l’Eurostat per a l’any 2008 (morts per suïcidi per cada 100.000 habitants):

És a dir, els índexs més alts de suïcidi es produeixen a l’est d’Europa, a les repúbliques excomunistes. I si bé als països nòrdics la xifra és elevada, Noruega és superada per França o Àustria, i es troba a la mitjana europea.

Els països mediterranis són a la cua d’Europa, però hi pot haver alguna causa externa. Ellenor Mittendorfer, epidemiòloga especialista en suïcidis, reconeixia en una entrevista a La Vanguardia (9/8/2010) els valors més alts d’Escandinàvia, però a continuació apuntava: “als països catòlics molts metges, per qüestions religioses, no posen com a causa de la mort el suïcidi perquè això estigmatitza la família”. Moltes fonts han denunciat l’escassa fiabilitat de les dades de suïcidi a Espanya, i que no hi hagi gairebé estadístiques sobre els intents.

Dit això, una senzilla reflexió. Avui a Trondheim el sol ha sortit a les 10 del matí i s’ha post a les 14:31, sense gairebé aixecar-se de l’horitzó durant aquestes quatre hores i mitja. La temperatura exterior ha estat sempre per sota els -10ºC. Sincerament, no hauríem de pensar en una taxa de suïcidi alta sinó tot el contrari: els noruecs han de ser molt feliços, perquè amb unes condicions així encara se suïciden poc!

(Nota: Recordo un expert d’aquest tema que, en una entrevista, afirmava que el mite del suïcidi escandinau era un rumor escampat per la CIA durant els 60 per desacreditar l’estat de benestar. Ignoro si és veritat o no, però si algú en té alguna referència que m’ho faci saber als comentaris)

2 comentaris

  1. Els països nòrdics tenen moltes coses bones que fan que hi hagi una bona qualitat de vida. I no parlo només de riquesa econòmica. Entre altres coses, destaca la densitat baixa de població, que implica baixos nivells d’estrés i menor competitivitat. Una societat ben educada i respectuosa, tranquil·la. Potser fa fred, però la gent gran fa molta més activitat a l’aire lliure que aquí al mediterrani, on són entaforats davant el domino.
    I potser a l’hivern els dies són curts però… a l’estiu el dia és llarguíssim!

  2. Helena, completament d’acord. Però com que sempre hi ha algú que treu el tema dels suïcidis, he fet aquest article per curar-me en salut…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s